English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Dutch películas un link Russian templates google Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

dimarts, 10 d’abril del 2012

Pràctica 6: Cercadors d'imatges.

     En aquesta pràctica se'ns suggereix realitzar una breu anàlisi dels diferents cercadors o bancs d'imatges que tenim al nostre abast. La finalitat d’aquesta és la d’adquirir un coneixement general de les característiques i tipologies dels cercadors d'imatges i audiovisuals en la Web, a més de, conèixer com es gestionen els drets d'autor als bancs d'imatges i audiovisuals.
Abans de començar amb l'anàlisi sobre els cercadors d'imatges, vaig a explicar-vos en què consisteixen els tipus de llicència que ens trobarem quan anem a cercar els recursos en internet,  ja que cal tenir en compte, que no tots aquests recursos són gratuïts ni totes les imatges que trobem als cercadors les podem utilitzar de manera lliure.

     Els recursos que us ofereixen els diferents bancs i cercadors per a poder disposar d'imatges per a que les entitats sense ànim de lucre en puguin fer ús. Aquestes imatges solen estar sota llicència Creative Common. En concret, les obres amb llicència creative commons poden estar subjectes a les següents  condicions:

Reconeixement (Attribution): En qualsevol explotació de l'obra autoritzada per la llicència caldrà reconèixer l'autoria.

No Comercial (Non commercial): L'explotació de l'obra queda limitada a usos no comercials.

Sense Obres Derivades (No Derivate Works): L'autorització per explotar l'obra no inclou la transformació per crear una obra derivada.

Compartir Igual (Share alike): L'explotació autoritzada inclou la creació d'obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència en ser divulgades.

A partir dels drets que concedeix la llicencia Creative Common  es poden generar 6 llicències diferents:

Reconeixement (by).
Reconeixement - NoComercial (by-nc).
 Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa).
 Reconeixement - NoComercial - SinObraDerivada (by-nc-nd).
Reconeixement - CompartirIgual (by-sa).
Reconeixement - SinObraDerivada (by-nd).


Si voleu saber més sobre aquest tipus de llicències i les seves condicions específiques podeu consultar el web de Creative commons Catalunya.


Després de conèixer els diferents tipus de llicència que ens anem a trobar quan anem a cercar imatges, és necessari també conèixer els diferents tipus de cercadors que encontrarem quan anem a realitzar la nostra cerca, ja que aquest procediment de cerca està completament automatitzat i cada tipologia té una variant. Els diversos tipus de cercadors són:
Cercadors generals.  Permeten la utilització de determinats tipus de filtres, a més la recuperació de la imatge aquesta basat en el text que l'acompanya.

Multi-cercadors. Treballen amb una única interfície mentre que no permeten ni la consulta simultanea ni els resultats unificats.

Meta-cercadors. Són molt més complets que els multi, permeten consultar simultàniament diversos cercadors i finalment presenten els resultats eliminant duplicitats. El seu major inconvenient és la simplificació de sintaxi que pot generar errors.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada